недеља, 21. фебруар 2010.

Svinica je imala tvrđavu !?!

Vjerovali ili ne, za ovo postoje čvrsti dokazi i dokumenti iz arhivske građe. Jedan od nih kaže:
"Od godine 1240. postoje mnogi podaci o gradu Kostajnici. Među tim možemo da izdvojimo i izvod iz djela "Statuti zagrebačkog kaptola" iz 1334. godine u kom se spominju primanja od crkvi. U tom dokumentu spominje se župna crkva Sv. Mihovila u Kostajnici (Koztanicha), kao i crkva Sv. Križa u Komogovini (Komogoy). Javlja se i još jedno mjesto podrucja Kostajnica, a to je zemlja Svinica godine 1312. u darovnici slavonskog kneza Stjepana. Prema tome, možemo da zaključimo da je to područje tada bilo značajno nastanjeno.
U periodu od 13-14 stoljeća vjerojatno je došlo i do gradnje kostajničkog kaštela na otoci koju je činio danas presušjeli rukavac rijeke Une Unčica. Pored kaštela u Kostajnici u pismu Helene kćeri Mucine Lipovičkog iz Augusta 1442. godine spominje se kaštel u Komogovini. (Ovaj kaštel pored utvrde u Svinici i Prevršcu doći ce do izražaja posebice poslije pada Kostajnice pod Turke 1556. godine) Kostajnica je u to vrijeme bila pod dubičkom županijom."Bilo kako bilo, Svinica je staro i slavno ime vezano za jedan od od tri bedema tj utvrde koja je krajem 16. vijeka zaustavila Turke u njihovom prodoru ka zapadu, pored Komogovine i Prevršca. Naime nakon pada utvrde Kostajnica 17. jula 1556. godine. Ove tri utvrde se dograđuju i popravljaju u periodu poslje osvajanja Kostajnice odlukom hrvatskog sabora 1557. godine da bi potpomogle sprječavanje daljnjeg osvajanja Turaka prema Kupi.

Dakle, vrđava Svinica je nepobitno postojala ali njena sudbina i lokacija su i dalje obavijene koprenom misterije. Jako je malo seoskih legendi i usmenih predanja o ovome. Mnogi čak i ne znaju ništa o ovome i prvi put će saznati čitajući ovaj tekst.



Ako je nekom poznata neka priča ili podatak o ovome neka to napiše ispod u komentarima kako bi analizom ostavljenih podataka došli do nekog novog zaključka.

Подели

1 коментар:

  1. Анониман27. март 2010. 02:25

    NISAM ZNALA DA JE SVINICA TAKO STARO NASELJE,SA ZANIMANJEM PRATIM VAŠU STRANICU FB-a,MOJ OTAC JE IZ SVINICE STEVO JANČIĆ,POZZ OD LJILJANE EX JANČIĆ

    ОдговориИзбриши